Wat meten we?

Wat meten we eigenlijk met De Birkman Methode? Als jij daar benieuwd naar bent, lees dan even verder…

Wat meten we team

3 rapporten,
1 uitgangspunt.

De Birkman Methode kan ‘als product’ drie verschillende rapporten opleveren:

 1. Het Birkman Signature (Basic) Rapport
 2. Het Birkman Signature Rapport
 3. Het Birkman Mindset Rapport

Daarnaast kan Birkman ook overzichtelijke groepsrapportages uitdraaien. Het is afhankelijk van de vraag van het individu of een organisatie, welk rapport/welke rapporten er overhandigd wordt/worden.

De Birkman Mindset Rapporten mogen echter uitsluitend worden overhandigt door een Birkman Master Professional. Bekijk hier alle Master Professionals.

Birkman Interesses

Wat meten we Birkman Interesses pagina

Birkman interesses worden gemeten aan de hand van de laatste 48 vragen in de Birkman questionnaire. De Birkman interesses zijn gekoppeld aan het carrièreonderzoek, maar ze geven ook jouw energetische blauwdruk weer: datgene waarvan jij zegt energie te krijgen – en datgene waarvan jij zegt dat je er, energetisch gezien, op leegloopt.

Interesses met een percentage van 90 of hoger… daarvan zei Roger W. Birkman eigenlijk: daar moet je iets mee. Of je daar dan iets mee doet op je werk of thuis maakt daarin eigenlijk niet uit – zolang je je interesses maar niet ‘wegdrukt’.

Interesses met een percentage van 10 of lager… daarvan zei Roger W. Birkman eigenlijk: die kun je het beste uitbesteden. Alhoewel dat in sommige gevallen of situaties niet mogelijk kan zijn. In die gevallen is het dan goed om op energiemanagement in te zetten. Dat wil zeggen: zodra je iets moet doen waar je energetisch op leegloopt… dan kun je dat compenseren door daarna iets te gaan doen waar je juist energie van krijgt.

BELANGRIJK: Birkman interesses zijn géén indicatoren voor hoe goed je ergens in bent. Ze geven ‘slechts’ aan bij welke interessegebieden jouw natuurlijke voorkeur ligt – en waar je mogelijk ook aanleg/talent voor hebt. Dit laatste is echter geen vast gegeven.

Birkman Gedragscomponenten

Birkman meet aan de hand van de questionnaire negen gedragscomponenten:

  1. Sociale energie
  2. Fysieke energie
  3. Emotionele energie
  4. Verlegenheid
  5. Directiviteit
  6. Vasthoudendheid
  7. Beloningen
  8. Rusteloosheid
  9. Besluitvorming

Elk gedragscomponent wordt in een Birkman Rapport nader toegelicht. Dit gebeurt aan de hand van drie verschillende spectra, die als grafieken te zien zijn aan de rechterkant op de desbetreffende pagina. Elk van de drie spectra geeft iets ‘eigens’ weer: het eerste spectrum laat iemands sterke/productieve (zichtbare) gedrag zien, het tweede spectrum laat iemands (onzichtbare) behoeften zien en het derde laat iemands stressgedrag/niet-productieve gedrag zien.

Uniek aan Birkman is de meting van iemands behoefte. Deze wordt gemeten aan de hand van de eerste 125 vragen in de Birkman questionnaire. Er wordt dan gevraagd naar iemands opvatting over “de meeste mensen” om zodoende de sociale perceptie en omgevingsbehoefte te kunnen ontdekken.

Het sterke gedrag, iemands zelfperceptie, wordt gemeten aan de hand van een volgende set van 125 vragen in de Birkman questionnaire, die over de “ik” gaan.

Wat meten we Birkman gedragscomponenten

Ook bijgesloten: de Birkman map als visuele ondersteuning

Wat meten we Birkman Map

Ja, dat heb je goed gezien: Birkman werkt met een kleurenkwadrant in haar (Basic) Signature rapporten. Maar niét om jouw persoonlijkheid in een hokje onder te verdelen, zoals andere persoonlijkheidstesten dat wel doen. Birkman maakt uitsluitend gebruik van een kleurenkwadrant ter visuele ondersteuning.

In de Birkman Map worden twee uitersten tegen elkaar afgezet (die je wetenschappelijk gezien ook tegen elkaar mág afzetten): introvert vs. extrovert en mensgericht vs. taakgericht.

De verschillende symbolen in de Birkman Map illustreren allemaal iets anders. Het sterretje illustreert je interesses, het ruitje illustreert je sterke gedrag, het rondje illustreert je behoeften en het vierkant illustreert je stressgedrag. In het voorbeeld zie je dus iemand die productief is wanneer hij of zij de ruimte krijgt om extrovert en mensgericht te zijn. Maar krijgt diegene hier niet de ruimte voor, dan zal hij of zij stressgedrag gaan vertonen in de vorm van taakgericht en introvert handelen.

Een stap verder en een sprong dieper:
het Birkman Mindset Rapport

Wat meten we met het Birkman Mindset Rapport?

Voor wie klaar is voor de volgende fase van zelfinzicht is er het Birkman Mindset Rapport. Dit rapport is uiterst geavanceerd en niks ervan is opgenomen in het ‘normale’ Birkman Signature (Basic) Rapport.

Het Birkman Mindset Rapport onthult de factoren van ‘waarom je doet wat je doet’. De gegevens hiervoor worden verzameld middels ‘The Birkman Method questionnaire’. De spectra die erin gebruikt worden zijn gebaseerd op de dynamiek tussen zelfperceptie en sociale perceptie.

Dit rapport wordt meestal gebruikt voor executive coaching en high potential coaching – maar altijd pas ná diepe, inhoudelijke gesprekken op het Birkman Signature Rapport.

De concepten die in het Birkman Mindset Rapport behandeld worden zijn:

 1. Onderscheidend vermogen
 2. Conventionaliteit
 3. Imago management
 4. Sociale scherpte

Ik wil kennismaken met De Birkman Methode©

  Ik ga ermee akkoord dat bovenstaande gegevens worden verwerkt door Birkman Nederland.

  Hopelijk hebben we jou met deze pagina antwoord gegeven op de vraag: “Wat meten we?”. Heb je toch nog een vraag? Schroom dan niet om ons een bericht te sturen – of bekijk de F.A.Q. eens. Wellicht vind je daar al het antwoord op de vraag die je wilt stellen.

  Inloggen voor Birkman Professionals

  ×
  Product added to cart

  Geen producten in de winkelwagen.