Zelfinzicht & zelfbeheersing: leer meer over jezelf

In februari 2020 verscheen Shaolin Master Shi Heng Yi in TEDxVitosha. Hij vertelde daar over zijn opleidingen, over wat hij geleerd heeft… en over wat hij daarin miste. Ondanks al zijn kennis, miste Shi Heng Yi het onderwerp waar al deze kennis om draaide. Het onderwerp waar hij niks over wist. Dat onderwerp was hij zelf. Zelfinzicht leek hem cruciaal voor een vervuld leven. Hoewel geboren in Duitsland, spendeerde hij uiteindelijk meerdere jaren van zijn leven In het Shaolinklooster in China. Dit alles deed hij om meer over het onderwerp van zijn leven te ontdekken: hij zelf. Nu hoef jij niet óók naar een klooster, maar wij weten dat meer zelfinzicht mensen helpt om een gelukkiger & vervulder leven te hebben.

Niemand kan jou vertellen waar je heen moet in je leven, maar wat zeker is, is dat je uitdagingen zult tegenkomen op je pad. Iedereen krijgt namelijk uitdagingen in het leven. Die uitdagingen zijn er om je te helpen groeien, maar het is tegelijkertijd ook een karaktertest. Wat we daarmee bedoelen? In een moeilijke situatie kunnen twee mensen heel anders reageren op dezelfde uitdaging. Waar de één sterker wordt door de uitdaging, kan de ander zich onderdompelen in pijn en eronder gebukt gaan. Hoe jij ergens mee omgaat en hoe jij ergens op reageert, is hoe jij je leven vormgeeft. Dat geldt overigens niet alleen voor de moeilijke tijden in je leven, maar voor elk moment. Met andere woorden: jouw perspectief op de wereld en gebeurtenissen buiten jezelf om, bepaalt je levensgeluk.

Zelfinzicht Zelfbeheersing Shi Heng Yi

Zelfinzicht Zelfbeheersing Shi Heng Yi

Waarom zelfinzicht?

Waarom dan zelfinzicht? Als we het hebben over perspectief wordt er vaak onterecht aangenomen dat we doen zoals we doen, omdat we nu eenmaal ‘zijn zoals we zijn’. Niets is minder waar. Uit zowel de spiritualiteit als wetenschappelijk onderzoek blijkt dat we ons, bij lange na, nog niet volledig bewust zijn van de controle die we hebben over onze eigen gedachten.

Zelfinzicht is je bewust zijn van je sterke kanten en van je zwakke kanten. En dat gaat vele malen dieper dan wat je alleen laat zien aan de buitenwereld. Het gaat over je gedrag én over je gedachten. En het gaat ook over jouw – voor de buitenwereld onzichtbare – behoeften en interesses. Daarom heeft Roger W. Birkman deze elementen vanaf het begin af aan ook opgenomen in de Birkman assesment (persoonlijkheidsanalyse). Birkman meet jouw persoonlijkheid vóórbij de oppervlakte met een wetenschappelijk bewezen doeltreffendheid. Birkman helpt je op die manier in razendsnel tempo met het verkrijgen van zelfinzicht. Iets waar je anders jaren over kunt doen.

En dat zelfinzicht zorgt er uiteindelijk voor dat je weet wie je bent en wat je wilt. Jij weet dan hoe je je eigen sterktes kunt benutten. Zelfinzicht is hét uitgangspunt voor persoonlijke groei. En persoonlijke groei betekent jezelf alsmaar waardevoller maken – voor jezelf en anderen. Vanuit je kern handelen betekent ook dat je de dingen helderder ziet. Iedereen op deze wereld heeft zijn of haar eigen unieke pad te bewandelen. Als jij ziet wat er allemaal al ín jou zit, kun je daar mee verder werken. En dan zal jouw pad, het pad waarbij jij je fijn voelt, zich sneller voor je ontvouwen.

Zelfbeheersing & de 5 hindernissen

Master Shi Heng Yi deelde in zijn TED Talk echter ook 5 hindernissen. Die hindernissen zijn verschillende gemoedstoestanden, waarin het moeilijk is om ‘helder’ te zien en de juiste beslissingen te maken. Deze gemoedstoestanden leiden je af van je zelfinzicht en van het pad dat voor jou is weggelegd. Dit zijn de verleidingen die je van je missie afhouden.

Hij gebruikt daarbij de metafoor van een man die dichtbij een berg woont. Al zijn hele leven droomt hij ervan hoe het uitzicht zou zijn bovenop die berg. Op een dag besluit hij om de berg te gaan beklimmen. Aan de voet van de berg vraagt hij aan verschillende klimmers wat ze daarboven gezien hebben. Maar iets van iemand horen en iets zelf zien zijn twee hele verschillende dingen, omdat we allemaal ons eigen perspectief op het leven hebben. Wat jij ziet hoeft een ander niet te zien. Als de man naar de top van de berg klimt, kan hij echter 5 hindernissen tegenkomen.

Hindernis 1: een sensueel verlangen (zien/horen/ruiken/proeven/voelen)

De man beklimt de berg om naar de top te komen, maar onderweg komt hij een restaurant tegen, omringd door mooie mensen. Hij ruikt de heerlijke geuren die uit de keuken komen en hij proeft het eten en drinken al in zijn mond. Stel dat de man er binnen gaat… dit leidt hem af van zijn pad. Het neemt tijd van hem weg; tijd die hij nodig hebt om de berg te beklimmen. En stel nu dat de man niet meer weg wilt uit het restaurant, omdat hij het er zo fijn vindt. Dan wordt het een obsessie. Maar op die plek blijven, betekent dat hij nooit de helderheid en het uitzicht van bovenop die berg zal krijgen.

Hindernis 2: slechte wil/afkeer (negatieve emoties)

De tweede hindernis is het hebben van een afkeer tegen objecten, gebeurtenissen of zelfs personen. Als de man de berg beklimt en het begint te regenen, maar hij heeft een hekel aan regen… dan maakt dat zijn reis heel onplezierig. Het kan hem er zelfs toe zetten om naar huis te gaan. Tenzij hij zijn afkeer voor regen kan verwerpen. Tenzij hij zijn afkeer voor regen voorbij kan gaan.

Hindernis 3: een gevoel van saaiheid/zwaarte (ongemotiveerd zijn)

Deze hindernis wordt gekarakteriseerd als een slaperige staat van zijn. Ongemotiveerd zijn. Een gebrek aan energie. Het kan zich zelfs manifesteren als een depressie. In het geval van de man die de berg wilt beklimmen, kan het zo zijn dat hij daarom nooit aan de klim begint.

De enige optie om aan deze hindernis voorbij te gaan is om uit deze gevangenis van gedachten te klimmen. Door gedachten te transformeren en door te gaan doen.

Hindernis 4: rusteloosheid (het onvermogen om je geest in het ‘nu’ te houden)

Een rusteloze geest is altijd aan het zorgen over iets in je verleden of over iets in de toekomst. Het kan zich niet in het ‘nu’ vestigen. Boeddhisten noemen dit ook wel ‘the monkey mind’: het aapje dat continu van de ene naar de andere tak slingert, zonder echt even ergens stil te kunnen zitten en zijn omgeving en zijn gevoel in zichzelf op te kunnen nemen. In het geval van de man die de berg wilt beklimmen zou het ervoor zorgen dat de hele klim aan hem voorbij gaat, of dat er zelfs ongelukken gebeuren omdat hij niet aanwezig is – en dus niet oplet – in het moment zelf. Er is dan geen tijd meer om helder te zien, als je gedachten continu maar heen en weer slingeren.

Hindernis 5: sceptische twijfel (besluiteloosheid)

Bij twijfel en besluiteloosheid verlies je jezelf. “Wat zullen anderen over mij zeggen?”, “Kan ik dit wel?”, “Is dit het juiste pad?”. Je gedachten kunnen zich dan niet meer identificeren met wat je doet. Dan raak je vervreemd van de doelen die je ooit voor jezelf hebt gezet, zoals bijvoorbeeld het beklimmen van de berg. Als de weg vol twijfels zit, zul je sneller stoppen dan doorgaan. Twijfel en besluiteloosheid is een gebrek aan vertrouwen én een gebrek aan zelfvertrouwen.

Master Shi Heng Yi deelt in zijn TED Talk ook de oplossingen voor wat je eraan kunt doen om deze hindernissen te voorkomen, of om ze voorbij te gaan. Hij vertelt ons dat, om persoonlijk te groeien, je jouw leven het beste kunt indelen en oplijnen op een manier waarop je deze hindernissen verhindert. Hoe je dat doet is door meer zelfinzicht te verkrijgen: in je gedrag én in je gedachten. Stel vragen aan jezelf zoals: “Hoe is deze gemoedstoestand in me opgekomen?” en “Wat is de consequentie als ik hierin blijf hangen?”.

En uiteindelijk deelt hij een manier van non-identificering. Shi Heng Yi legt dit als volgt uit: Ik ben niet mijn gedachten. Ik ben niet mijn lichaam. Ik ben niet mijn emoties. Ik kan deze drie aspecten alleen waarnemen van mezelf.

Zijn boodschap:

Onze levens zijn té uniek om het pad van iemand anders te kopiëren. Om betekenis en waarde aan je leven te geven moet je zelfinzicht verkrijgen en leren om jezelf te beheersen. Laat je niet stoppen door de hindernissen. Klim naar de top!

Ps. Wil je de volledige TED Talk bekijken? Dat kan hier.

Geef een antwoord

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Inloggen voor Birkman Professionals

×
Product added to cart

Geen producten in de winkelwagen.