Waarom doelen stellen zo belangrijk voor je ontwikkeling is

Misschien heb je al wel eens aan nieuwjaarsvoornemens gedaan, maar… stel je de rest van het jaar ook doelen voor jezelf? Doelen stellen is enorm belangrijk voor je persoonlijke ontwikkeling. Doelen helpen je namelijk groeien. Goede doelen pushen je om buiten je comfort zone te gaan. Goede doelen voorzien je in belangrijke levenslessen en zorgen ervoor dat je nieuwe vaardigheden leert. En het allerbelangrijkste? Goede doelen vergroten je zelfvertrouwen. Maar hoe stel je nu ‘goede doelen’ die daadwerkelijk bijdragen aan jouw ontwikkeling? Daar gaan we het in dit artikel over hebben.

Begin bij intuĂŻtie

Aan het begin van ‘goede doelen’ staat inspiratie. Je komt immers pas in beweging als je ergens door ‘geraakt’ bent. En dat kan van alles zijn. Wat jou raakt is hoogstwaarschijnlijk anders dan wat mij raakt. Inspiratie komt ook op de gekste momenten – en soms uit de meest vreemde hoeken. Het kan een liedje zijn, dat je inspiratie geeft. Of een fragment op televisie. Maar het kan een ook moment van bezinning zijn terwijl je wandelt, of tijdens het douchen. Of ineens zie je iets dat van waarde voor je is, terwijl je naar de lucht of een tekening kijkt.

Om inspiratie te herkennen is het belangrijk dat je naar je intuïtie leert te luisteren. Waarom? Omdat we eigenlijk de hele dag door geïnspireerd worden, door alles wat om ons heen gebeurt. Maar we voelen niet overal ook iets bij.

IntuĂŻtie baseert zich op gevoel, maar intuĂŻtie is niet zozeer het gevoel bij een gebeurtenis zelf. Het is eerder een glimps van een toekomst die je opvangt – waar je iets bij voelt. En inspiratie kan dat toekomstbeeld triggeren. Het is alsof je lichaam tijdens een inspiratievol moment zegt: “Hey, ik weet wat er komen gaat… neem NU actie!“. Meestal zijn dit gevoelens van enthousiasme, van verhoogd bewustzijn en van vreugde. Ineens zie je allerlei kansen die anderen (nog) niet zien.

Zet je dromen om naar doelen

Als jij kansen ziet die anderen (nog) niet zien, zijn dat nog ‘slechts’ dromen. Om je dromen waar te kunnen maken, moet je je dromen eerst nog omzetten naar doelen. En het is precies HIER waar succes geboren wordt. Je hebt namelijk de keuze: “You can either make a living, or design a life” (Jim Rohn).

Het stellen van doelen is spannend, omdat je hiermee de regie neemt over je toekomst – en over je leven. Zonder doelen werkte je namelijk al die tijd mee aan iemand anders’ beeld van de toekomst. En nu je voor jezelf doelen stelt, creĂ«er je joĂşw beeld van de toekomst. Nu wordt jij naar de toekomst toe getrokken door wat er allemaal mogelijk is. Nu wordt jij naar de toekomst getrokken door wat jij mogelijk kán maken.En dat is een gigantische katalysator voor je levensvreugde!

Dromen kun je opdelen in:

  • Korte-termijn doelen (1 jaar)
  • Medium-termijn doelen (3-5 jaar)
  • Lange-termijn doelen (10 jaar)

Schrijf deze doelen op papier en hou ze altijd dicht bij je. Kijk ernaar als je ‘s ochtends wakker wordt. Draag ze bij je in je tas. Neem je notitieboekje mee in je broekzak. Zo heb je een constante reminder van waar de focus op zou moeten liggen in je leven.

Stel elk jaar opnieuw deze doelen.

Wat je vervolgens doet als je deze doelen hebt opgeschreven is: je doelen ‘opbreken’. Stel dat je over 1 jaar 100.000 euro verdiend wilt hebben. Wat moet je dan elke maand verdienen, elke week en elke dag, om dat te behalen? Of stel dat je over 5 jaar locatieonafhankelijk wilt werken? Welke systemen moeten dan op zijn plek staan om je te ondersteunen, wat moet je opgebouwd hebben aan zichtbaarheid en publiek?

Door dit in kaart te brengen kun je de juiste koers uitstippelen voor jouw leven Ă©n de juiste focusheid erin brengen.

Benut je kracht(en)

Nu je je doelen scherp hebt en je koers hebt uitgezet is het zaak om gedisciplineerd aan je doelen te blijven werken. En dat zal niet altijd makkelijk zijn.

Gedisciplineerd ergens aan werken geeft je uiteindelijk vrijheid, maar je moet er vaak eerst zaken voor opofferen. En om je doelen te bereiken zul je dingen moeten doen die je misschien eng vindt. Denk aan cold calling van leads, of jezelf zichtbaar(der) maken op het internet. Of denk aan anderen om hulp vragen. Of denk aan ‘simpelweg’ de tijd voor jezelf nemen en andere afspraken afzeggen.

Als dit allemaal zo simpel was, zou iedereen het wel doen, toch? Dan zouden we allemaal het succes al hebben bereikt.

Maar zo simpel is het niet…

Intern worstelen we – allemaal – met angsten, belemmeringen en valse overtuigingen. Je kunt beren op de weg zien, angst voor afwijzing hebben of een gebrek aan vertrouwen in jezelf, in anderen en in de toekomst. Dit alles kan jouw succes tegenwerken.

Laat Birkman je gids zijn

Jouw persoonlijke angsten en belemmeringen hangen vaak samen met jouw visie op de wereld. Hoe jij dĂ©nkt dat jouw omgeving op jou, je gedrag en/of op jouw vragen zal reageren, zo ben je zelf. Dit noemen we ook wel een perceptie realiteit. Hoe jij de wereld ziet hangt af van hoe jij de wereld in jouw gedachten ‘gevormd’ hebt.

Dit is dan ook waar Birkman persoonlijkheidsanalyses op gebaseerd zijn: ze brengen jouw perceptie in kaart. Een Birkman assesment brengt jouw perceptie op jezelf en jouw perceptie op ‘de meeste mensen’, ook wel bekend als je omgeving, in kaart. Samen vormt dit jouw visie op de werkelijkheid.

Dankzij deze methodiek kan Birkman ontwikkel- en coachingsvraagstukken bloot leggen, zonder daarvoor volledig in je verleden te hoeven duiken. Aan de hand van negen gedragscomponenten wordt gekeken waar jouw sterktes liggen en wat je behoeftes zijn – en hoe je jouw behoeftes beter kunt communiceren naar anderen. Want het behalen van succes draait grotendeels op het inzetten van effectieve communicatie.

Daarnaast brengt Birkman jouw persoonlijke interesses in kaart. Die inzichten in je interesses leert je, hoe je beter je energie kunt bewaken. Dat helpt je om langdurig aan je doelen te kunnen blijven werken.

Belangrijk: wees nooit negatief over jezelf

Doelen stellen doe je met de reden om ze te behalen! Maar… waak ervoor dat je jouw doelen niet te klein maakt. Maak ze liever te groot. Zolang je jezelf maar niet ‘straft’ met kleinerende zelfpraat of negatieve gedachten over jezelf als je, je doelen niet haalt.

Part of the fun van het stellen van doelen is ernaartoe werken en ze daadwerkelijk wíllen behalen. Maar heb je er een tijdsframe voor gezet en lukte het je niet om je doel te behalen binnen die tijd? Kijk dan liever terug op wat je wél bereikt hebt.

De kracht van het stellen van ‘goede doelen’ zit hem namelijk niet in het moment dat je ze behaalt, maar het zit ‘m in het proces van wie je wordt óm je doel te kunnen behalen.

Geef een antwoord

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Inloggen voor Birkman Professionals

×
Product added to cart

Geen producten in de winkelwagen.