Teamontwikkeling

Teamontwikkeling: van disfunctionele teams naar high performance teams

Wist je dat 8 op de 10 teams disfunctionele teams zijn? Deze teams worden meer afgeleid door hun omgeving en zijn gefocust op negativiteit (verslechterde interpersoonlijke relaties, roddels en worstelingen) in plaats van op het behalen van succes.

Met De Birkman Methode valt dit eenvouding te voorkomen! Maak van jouw team een high performance team.

Dé vraag waar alles om draait…

Hoe kunnen teams zo effectief mogelijk samenwerken, zodat ze het beste resultaat uit hun samenwerking halen? TEAM staat voor Together Everyone Achieves More.

Ontdek aan de hand van De Birkman Methode snel en efficiënt waar jullie als team naartoe willen. Wat is jullie stip op de horizon? Waar doe je het eigenlijk allemaal voor? Een concreet en helder doel is van essentieel belang voor een goede samenwerking. Een doel dat past bij jullie als team en de organisatie. Wat vinden jullie belangrijk? Wat wil je bijdragen met je team aan de missie van de organisatie. Wat voor knelpunten zijn er op dit moment in het team? Hoe ziet de route naar succes eruit?

Met De Birkman Methode voor teams gaan jullie daar samen mee aan de slag! Krijg meer focus en helderheid en zet samen die stap in de juiste richting.

Om te bepalen hoe je als team kan ontwikkelen is het belangrijk om te weten waar je als team staat en wat het doel is. Volgens Tuckman ontwikkelt een team zich in 5 fases. Hieronder worden deze fases beschreven.

 • Fase 1: Het vormen / ontstaan van het team: Er is nog geen groepsgevoel en de individuele posities en rollen zijn nog niet ingenomen. Teamleden nemen nog een afwachtende houding aan.
 • Fase 2: De conflict fase: In deze fase proberen de teamleden hun positie in de groep in te nemen. Dit kan tot conflicten leiden wanneer de ideeën van teamleden met elkaar op gespannen voet staan.
 • Fase 3: De norm of standaardenfase: De regels en methodes van samenwerking worden bepaald. De gemeenschappelijke teamdoelen worden vastgelegd. Elk teamlid weet zijn of haar rol in het team.
 • Fase 4: De prestatie fase: De groep wordt een effectief team. Teamleden vullen elkaar aan en er wordt effectief samengewerkt aan het gemeenschappelijke doel.
 • Fase 5: De afscheidsfase: Het doel is behaald en het team gaat weer uit elkaar.

Wanneer is teamontwikkeling noodzakelijk?

Teamontwikkeling is noodzakelijk wanneer de prestaties niet optimaal zijn. Ook wanneer de samenwerking in het team of met andere teams niet soepel verloopt is het interessant om het gehele team te ontwikkelen. Door helder te krijgen wat het doel van het team is en wat de kwaliteiten van de teamleden zijn kan je een belangrijke eerste stap in de teamontwikkeling zetten. Communicatie en feedback geven en ontvangen zijn vaardigheden die vaak ontwikkeld moeten worden in een team. Een goede structuur, effectief werkoverleg en het kennen van elkaars verwachtingen zorgen voor een goed presterend en prettig samenwerkend team. Zonder teamontwikkeling komt een team niet volledig tot zijn recht, hoe goed alle individuele medewerkers ook zijn.

Maak kennis met De Birkman Methode

  Ik ga ermee akkoord dat bovenstaande gegevens worden verwerkt door Birkman Nederland.

  Inloggen voor Birkman Professionals

  ×
  Product added to cart

  Geen producten in de winkelwagen.