Validiteit & betrouwbaarheid

Ontdek de unieke kwaliteiten van De Birkman Methode®, waar we eigenlijk nog véél te bescheiden over zijn…

De Birkman Methode® is wereldwijd toonaangevend voor alles en iedereen die met zelfperceptie en sociale perceptie aan de slag wil om (persoonlijke) ontwikkeling te versnellen. De Birkman Methode® was zelfs één van de eerste ‘Persoonlijkheidstesten‘ in de markt, ook al noemen we het géén persoonlijkheidstest.

We spreken liever van een persoonlijkheidsinstrument of zelfbeoordelingsinstrument. De toevoeging van ‘test’ doet namelijk onrecht aan de diversiteit van persoonlijkheid en de Birkman filosofie dat “iedereen oké is, zoals hij of zij is.

Roger W. Birkman, de grondlegger van De Birkman Methode®, was een echte wetenschapper in hart en nieren. Dat zijn onderzoeksmethode validiteit & betrouwbaarheid omhelst, zegt alles over de kwaliteit van zijn onderzoek.

.01

Validiteit

De Birkman Methode® is valide: dit houdt in dat statistisch onderzoek is uitgevoerd (en ook uitgevoerd zal blijven worden) om zeker te stellen dat het assessment meet wat het bedoelt te meten.

Betrouwbaarheid

De Birkman Methode® is betrouwbaar: dat betekent dat de uitkomsten van het assessment over lange tijd stabiel blijven.

.02

.03

Inductie in plaats van deductie

Onderzoeksresultaten zijn altijd afhankelijk van de vooraannames die gedaan worden. Daarin bestaan twee manieren van rederen: inductie en deductie. Waar de meeste persoonlijkheidstesten, met name die met type indicatoren werken (hokjesdenken), deductie gebruiken, gebruikt De Birkman Methode® inductie.

Inductie is een manier van redeneren waarbij er op grond van een aantal specifieke waarnemingen tot een conclusie gekomen wordt. Het is dus met eerbied naar de individualiteit van menselijke kenmerken kijken en daar – na grootschalig onderzoek – generalisaties over doen. In tegenstelling tot deductie, waarbij de vooraanname is dat mensen in een x aantal – vooropgestelde – hokjes moeten passen, zonder ruimte voor uitzonderingen.

Aan de slag met Birkman?

  Ik ga ermee akkoord dat bovenstaande gegevens worden verwerkt door Birkman Nederland.

  Over validiteit & betrouwbaarheid

  Validiteit

  Validiteit & betrouwbaarheid zijn wetenschappelijke constructen, die vaak in de statistiek en in andersoortig onderzoek ter sprake komen.

  Met validiteit wordt bedoeld dat je meet wat je wilt meten. Om je een voorbeeld te geven: stel dat je intelligentie wilt meten bij kinderen van 8 t/m 12 jaar… Hoe meet je dat? Het kijken naar rapportcijfers is dan niet valide. Een rapportcijfer zegt namelijk weinig over de intelligentie van een kind (eerder iets over de motivatie en allerlei andere factoren). Het meten van het IQ wordt daarentegen als wel valide beschouwd.

  Betrouwbaarheid

  Het begrip betrouwbaarheid heeft eveneens betrekking op de manier van meten. Een betrouwbaar onderzoek is reproduceerbaar. Dat wil zeggen: de gebruikte methodiek is goed toegelicht, en als je eenzelfde onderzoek nog een keer zou uitvoeren, zou je dezelfde onderzoeksresultaten krijgen. Je kunt de betrouwbaarheid van een onderzoek vergroten door een grotere steekproef uit de populatie te trekken. Een betrouwbaar onderzoek heeft dan ook vrijwel altijd een redelijke verdeling.

  Misschien is het makkelijker om validiteit & betrouwbaarheid voor te stellen als een schietschijf…
  Een goed onderzoek is zowel valide & betrouwbaar en schiet midden in de roos.

  Validiteit & betrouwbaarheid
  Bron: www.columbia.edu.

  Inloggen voor Birkman Professionals

  ×
  Product added to cart

  Geen producten in de winkelwagen.