deel 1: 70 jaar Birkman Methode

Originele podcast hier te beluisteren:  The Complete Entrepreneur with Sharon Birkman

Vandaag ontmoet u Sharon Birkman, voorzitter en CEO van Birkman International, en leest u waarom zij overtuigd is dat het opvoeden van een gezin met drie kinderen haar heeft geholpen zich te ontwikkelen tot ondernemer en bedrijfseigenaar. Het bedrijf begon met het meten van persoonlijkheidsaspecten door middel van een methodologie, opgericht door de innovatieve organisatiepsycholoog Dr Roger Birkman. In 1951 werd Sharon benoemd tot president en CEO van Birkman International in 2002 en in 2019 werd ze benoemd tot voorzitter en CEO.

 

glimp op te vangen van hoe ze lijken op en verschillen van de belangrijke mensen in hun leven

Sharon: Het bedrijf is, denk ik, het meest bekend omdat het mensen in staat stelt om om een glimp op te vangen van hoe ze lijken op en verschillen van de belangrijke mensen in hun leven, of het nu mensen zijn met wie ze werken of mensen met wie ze thuis leven. Maar als je beter begrijpt wat ieder van ons gemotiveerd maakt en wat onze percepties zijn, is het veel gemakkelijker om meer begrip te tonen en veel minder defensief te zijn en ook meer waardering te hebben voor deze relaties. In een zakelijke context wordt het vooral gebruikt voor executive coaching of coaching op elk niveau, eerlijk gezegd, waar het bedrijf bereid is te investeren in de werknemer en het gebruik ervan voor een loopbaantraject en loopbaantransitie. Alles wat te maken heeft met het maken van goede loopbaankeuzes op basis van niet alleen je interesse, maar ook je temperament. En ten slotte wordt het gebruikt voor het begrijpen van teams en hoe een team het meest effectief kan functioneren. We weten altijd dat een goed team bestaat uit een diversiteit aan mensen, dus je wilt geen groepsdenken. Je wilt mensen die verschillende ideeën en verschillende percepties brengen. De reden waarom we het woord perceptie nog meer gebruiken dan persoonlijkheid, is dat mijn vader al vroeg besefte dat de krachtigste manier om een beter, dieper inzicht in menselijk gedrag te krijgen, is om mensen niet simpelweg te vragen: “Chris, vertel eens wat over jezelf”. En hij zou me echte antwoorden geven, en ik zou veel begrijpen alleen al van je zelfbeschrijving. En als ik jou ook vraag, vertel me eens over hoe jij de wereld om je heen ziet. Hoe zie je de meerderheid van de mensen in hun gedrag? Hoe zie jij de mensen in jouw leven en in jouw wereld? En ik zet die twee naast elkaar. Het is letterlijk alsof je door twee ogen kunt kijken in plaats van slechts één. Fascinerend. En wat wij doen is uniek aan de Birkman methodologie en verschillend van elke andere bekende persoonlijkheidstest. Andere methoden beschrijven prima wat wij ons gewoonlijke gesocialiseerde dagdagelijkse gedrag noemen. Het is positief. Het is hoe we verkiezen te verschijnen, hoe we werk gedaan krijgen, hoe we met mensen omgaan, en het is allemaal goed. Er zijn veel methoden die dat goed kunnen, maar er is nog zoveel meer. Als ik bijvoorbeeld iets organisch bestudeer, zoals een boom, dan kan ik naar een boom toe lopen. En door soorten bomen te begrijpen, kan ik u vertellen, Wel, dat is een eik, of dat is een den, of dat is een cipres of wilg, wat dan ook.

Het is allemaal goed. Dat is wat de meeste assessments doen

Omdat ik het kan zien, het is zichtbaar. En dat is dus waardevolle kennis. Het is allemaal goed. Dat is wat de meeste assessments doen. Maar als je echt holistisch met die boom wilt omgaan en je wilt misschien voor de boom zorgen en zijn leven behouden, dan moet je weten of de wortels ook gezond zijn, niet alleen de top van de boom. Dus wat we jaren geleden ontdekten door de percepties van niet alleen onszelf te begrijpen, maar ook die van anderen, geeft dat je ook inzicht in het wortelsysteem. En aan het eind van de dag zijn het niet de bladeren aan de top die de boom overeind houden. Die kunnen hem topzwaar maken, zoals we net in ons verhaal zagen. Maar het is het begrijpen van dat wortelsysteem en ervoor zorgen dat het gezond is. En als de wortels gezond zijn, wordt de boom ondersteund, wordt hij gevoed, blijft hij leven. Dus wij geloven dat die motiverende behoeften ook worden afgeleid uit het begrip van anderen.
En dan hebben we er nog een dimensie aan toegevoegd: Waar ben je in geïnteresseerd? We vroegen de mensen of ze een rangorde willen bepalen aan de hand van vier verschillende banen en of ze hun favoriete tot hun minst favoriete baan wilden kiezen. Nou, we kijken daarnaar en daaruit kunnen we 10 universele interessegebieden afleiden die ook krachtige magneten en motivatoren zijn voor mensen. Als je een bedrijfseigenaar bent en je neemt mensen aan voor die baan, dan is het heel belangrijk dat je weet wat die persoon graag doet, want dan heb je een veel betere kans om hem in een rol te positioneren waarin hij zal gedijen en groeien. Dus ik blijf teruggaan naar mijn organische boom.

Interviewer: Dus je had het over Birkmans methodologie die door je vader is ontwikkeld? Vertel eens. Dus hij startte het bedrijf, maar jij groeide erin op en nam het over. Wat was de inspiratie voor jou om je vader hierin te volgen?

Sharon: Oké. Nou, dat is nogal een verhaal, omdat mijn vader in de begindagen, echt een zware strijd voerde. Daarmee bedoel ik, hij kwam terug uit de Tweede Wereldoorlog. Hij was een Purple Heart B-17 piloot die 19 succesvolle missies had voltooid, kwam terug en hervatte zijn college werk in de psychologie. Sociale psychologie in die tijd, in de jaren 50, was nog een radicaal concept. Het was grotendeels een gloednieuw idee als het op zaken aankwam, want dat was nogal gevoelige materie voor, weet je, we werden niet gebombardeerd in dit land. We waren waar we heen zouden gaan nadat de Tweede Wereldoorlog voorbij was en de economie bloeide. Maar het idee van sociale psychologie was nog steeds niet erg populair.

Interviewer: Te gevoelig? Ja.

Ja, zeker geen prioriteit in die dagen. Mensen moesten gewoon werken, wederopbouw. Ik heb industrieel werk te doen en ik heb echt werk (engineering en juridisch en al die prachtige dingen), Ook het genereren van rapporten was bewerkelijk. Alles werd met de hand genoteerd, handmatig gedicteerd, handmatig getypt op een grote dag. Hij zei dat ze drie tot vijf rapporten op één dag konden krijgen. Nu krijgen we er duizenden en duizenden uit in 24 talen over de hele wereld. Maar dat is mogelijk gemaakt door technologie. En zo zijn de meeste innovaties die in de afgelopen zeven decennia hebben plaatsgevonden waren technologisch. Maar we blijven evolueren en op de manieren die we kunnen aanvoelen, spreken we de spreektaal van de dag. Taal is dynamisch, zoals u weet, en taal is in veel opzichten het medium dat we moeten gebruiken om onze concepten en onze gedachten over te brengen en taal is problematisch. Zoals elke advocaat weet, moet je elke vertaling, elk woord dat menselijk gedrag beschrijft, zorgvuldig formuleren, zodat mensen het nauwkeurig kunnen horen voor wat je wilt dat het zegt.

Volgende week deel 2

Geef een antwoord

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Inloggen voor Birkman Professionals

×
Product added to cart

Geen producten in de winkelwagen.